Tydzień kulinarny

W dniach 22-26 listopada uczniowie kl. IV-VIII brali udział w międzyprzedmiotowym projekcie Tydzień Kulinarny, który cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczniowie wykazali się kreatywnością w trakcie przygotowywania swoich prac.

Zapraszamy do obejrzenia efektów podjętych działań.

 

Dania świata przepisy:

Adżariański chaczapuri

Prezentacja Danie świata

Hiszpania-Paella

Recipes Angielski

 Chińskie ciasteczka

Prezentacja ostrygi

Ryż z warzywami po chińsku

Potrawy kuchni angielskiej i amerykańskiej

menu – angielski

 

Podczas Tygodnia kulinarnego z klasą V A pokusiliśmy się, by zgłębić tajniki kuchni żydowskiej za czasów Chrystusa, a dokładniej szukaliśmy co stawiano na stół podczas Ostatniej Wieczerzy.

Nasze poszukiwanie w sprawie kuchni palestyńskiej w czasach Chrystusa ukazuje, że uczestnicy Ostatniej Wieczerzy jedli:

  • niekwaszony chleb
  • wino,
  • gulasz z fasolą (czulent),
  • mięso jagnięce, tzir, czyli jeden z rodzajów garum
  • oliwki,
  • gorzkie zioła

 

Pracując w grupach przygotowaliśmy przepisy niektórych potraw.