W dniach 22-26 listopada uczniowie kl. IV-VIII brali udział w międzyprzedmiotowym projekcie Tydzień Kulinarny, który cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczniowie wykazali się kreatywnością w trakcie przygotowywania swoich prac.
Zapraszamy do obejrzenia efektów podjętych działań.
Dania świata przepisy:
Potrawy kuchni angielskiej i amerykańskiej
Podczas Tygodnia kulinarnego z klasą V A pokusiliśmy się, by zgłębić tajniki kuchni żydowskiej za czasów Chrystusa, a dokładniej szukaliśmy co stawiano na stół podczas Ostatniej Wieczerzy.
Nasze poszukiwanie w sprawie kuchni palestyńskiej w czasach Chrystusa ukazuje, że uczestnicy Ostatniej Wieczerzy jedli:
- niekwaszony chleb
- wino,
- gulasz z fasolą (czulent),
- mięso jagnięce, tzir, czyli jeden z rodzajów garum
- oliwki,
- gorzkie zioła
Pracując w grupach przygotowaliśmy przepisy niektórych potraw.
no images were found